Ontbijten in Londen: de beste adressen



FullEnglish

 

 

Op 7 juli verschijnt mijn boek ONTBIJT, recepten en verhalen voor in de ochtend. Daarom deel ik de komende weken mijn favoriete ontbijtadressen op Culy. In de tweede aflevering: Londen.

Net als Sydney, Melbourne, L.A. en New York geldt Londen als een van de pioniers op ontbijtgebied. Dat zie je terug in de horeca. Op de ene straathoek kies je uit 130 soorten ontbijtgranen, en even verderop bestel je een kom Japanse breakfast noodles. En wat dacht je van een Indiase varianten ontbijtsandwich of een Peruaanse maissoufflé? Kortom: hup, naar Londen!


The Wolseley

Niet alleen het meest iconische, maar ook het mooiste ontbijtadres van de stad. Middenin het imposante interieur staat een grote tafel vol perfect gebakken croissants, brioches en taartjes. En dan is er nog die enorme menukaart vol klassiekers als Full English Breakfast, kedgeree, omeletten met kaviaar en waanzinnige warme chocolademelk – uiteraard geschonken uit zilveren kannen. 
160 Piccadilly, www.thewolseley.com


Andina

Na het succes van de Spaanse en Deense chefs, zijn op dit moment de Peruaanse koks toonaangevend in de gastronomie.Bij Andina – heel handig gevestigd op een paar meter lopen van het Ace Hotel – bestel je maissoufflé met bacon of huevos q’apachana: gepocheerde eieren met pittige aardappelpuree, spinazie, champignons en Huancaina-saus. Kater? Vergeet dan hun oververslaanbare bloody mary (met pisco!) niet. 1 Redchurch Street, www.andinalondon.com

 

Dishoom

Dit café-restaurant is een eerbetoon aan de Iraanse cafe’s die ooit in Bombay zaten. Geestig zijn de op de muur geschreven huisregels als ‘no sleeping in toilet’ en ‘no flirting with cahier’. Maar echt vrolijk word je van het ontbijtmenu. De Keema Per Eedu – twee gebakken eieren geserveerd op gehakt van kip met stukjes kippenlever – is onverslaanbaar. Datzelfde geldt voor Bun Maska, een soort brioche-achtig broodje waar een plak (!) boter tussengaat en dat je in de spicy chai doopt. En de echte ster van Dishoom? Dat is de Bacon Naan Roll: een variant op de klassieke bacon sandwich, die in no time is uitgegroeid tot een van de iconen in de Londense ontbijtscene. Geen tijd om naar Londen te gaan? Het recept vind je in mijn boek. 7 Boundary Street, 12 Upper St. Martin’s Lane & 5 Stable Street, www.dishoom.com

 

Koya Bar

Een van de beste adressen die ik voor mijn boek Ontbijt bezocht is Koya Bar in Londen: een piepkleine noodle bar in Frith Street waar chefkok Shuko Oda zo goed kookt, dat je je even in Tokyo waant. Je kunt er lunchen en dineren, maar vanaf half negen in de ochtend schuif je aan voor een snel Japans ochtendmaal. Naast meer traditionele opties zoals een ontbijt van rijst, vis en misosoep, serveren ze ook fusion ontbijtgerechten, waaronder de bestseller English Breakfast Noodles. Dat zijn udon noodles (dikke, zachte noodles op basis van tarwe) in een miso-bouillion met een gebakken ei, bacon en shiitake. 50 Frith Street, www.koyabar.co.uk

 

Cereal Killer Café

De eerste cornflakes werden eind negentiende eeuw uitgevonden door John Harvey Kellogg, die ze serveerden aan de gasten in zijn sanatorium. Sindsdien zijn er honderden varianten bijgekomen. De eigenaren van het piepkleine Cereal Killer Café verzamelen zoveel mogelijk soorten. Je kiest hier uit meer dan 120 soorten ontbijtgranen, 30 soorten melk en met de meest bizarre toppings. Voor wie niet kan kiezen is er een kaart met suggesties die stuk voor stuk garant staan voor een flinke sugar rush. De ‘Double Rainbow’ bijvoorbeeld: met froot loops, gevriesdroogde marshmallows en aardbeienmelk. 139 Brick Lane, www.cerealkillercafe.co.uk

 

Ottolenghi Islington

Zijn kookboeken vliegen de toonbank over, maar nog veel te weinig mensen hebben ontbeten bij Ottolenghi. Want yep: hij trekt de Arabische invloeden gewoon door in het ontbijt. Dat resulteert in gerechten als scrambled tofu met rozenharissa, labne en vooral: een onovertroffen shakshuka. Er zijn meerdere vestigingen, maar mijn favoriet is die in Upper Street in Islington, omdat ik daar ooit een tijdje woonde. 287 Upper Street, Londen, www.ottolenghi.co.uk

 

Rochelle Canteen

Veruit de lekkerste toast met marmite die je ooit zult eten, bestel je bij Rochelle Canteen in Londen. Een restaurant in een voormalig schoolgebouw van naar mijn weten de leukste vrouwelijke chefs ter wereld: Margot Henderson. Haar geheim is volgens mij dat ze haar brood zo hard roostert dat het nét niet verbrandt. Normaal gesproken klinkt dat niet appetijtelijk, maar met boter en Marmite smaakt zo’n nét niet aangebrande boterham verrukkelijk. Rochelle School (Arnold Circus), www.arnoldandhenderson.com

 

St. John Bread & Wine

De Britse kok Fergus Henderson wordt in de culinaire wereld op handen gedragen omdat hij nose-to-tail-eating hip en happening maakte. Wat mij betreft verdient het ontbijt dat hij bij het sobere maar o zo leuke Bread & Wine serveert minstens zoveel faam. Er worden hier niet alleen waanzinnig goede broden gebakken, de bacon sandwich is er een waar Culy’s hoofdredacteur Monique direct voor naar Londen zou verhuizen en de donuts gelden als de beste van de stad. En dan heb ik nog niets eens de Devilled Kidneys genoemd. Die zijn zo woest lekker dat ik het recept ervan in mijn boek Ontbijt heb gezet. 94-96 Commercial Street, www.stjohngroup.uk.com

 

9789048829224 kopie