Column: New AmsterdamBM 14 Column Mara MdV kopie

Tot voor kort was Amsterdam een culinaire ramp. Op klassiekers als La Rive, Toscanini en Le Garage na, was het goed zoeken naar een fatsoenlijk restaurant. Maar sinds een jaar heeft A’dam er een scala aan restaurants bij; goede restaurants.

Het begon met de komst van topkok Ron Blaauw, die Ouderkerk aan de Amstel verruilde voor een swingende zaak aan de Sophialaan. Het Conservatorium Hotel kwam met Tunes. Hotel de l’Europe restylde zijn ingekakte restaurant en opende Bord’eau: een kosmopolitische zaak waar chef-kok Richard van Oostenbrugge de klassieke Franse keuken rockt (overigens wijdt hij binnenkort een compleet menu aan witte truffel, mis dat niet!).

En het houdt maar niet op. Café Rijsel bewijst dat simpel eten de leukste mensen trekt. De Sea Food Bar is amper open, maar dankzij kraakverse oesters nu al onmisbaar. Ook culinair wonder Moshik Roth verruilde ’t Brouwerskolkje in Overveen voor een nieuwe zaak naast het Centraal Station: in &Samhoud Places wordt op topniveau gekookt, zo bewezen alleen al de amuse met pekingeend en de Olympische medaille van foie gras. En vanaf 1 januari 2013 kunnen we in The Grand ook weer goed eten, want hun restaurant Bridges kaapte hotshot Joris Bijdendijk weg bij een Franse sterrenzaak.

Je snapt: Amsterdam is back on track. Ik dacht even dat ik nooit meer weg hoefde. Tot de Parijse patisserie Ladurée een samenwerking met modehuis Lanvin aankondigde: vanaf nu liggen er prachtige macarons met nog mooiere verpakkingen in de Parijse etalages. Dus zolang onze ontwerpers de Hema-tompoes niet pimpen, pak ik toch nog even de Thalys. Viktor, Rolf, waar zitten jullie?

Deze column is gepubliceerd in Beau Monde (2012).