Column: Oesters en sterrenDat ik niet vies ben van een feestje wist u al. Maar vorige week had ik echt iets Heel Belangrijks te vieren: het oesterseizoen is namelijk weer begonnen. Als je verslaafd bent aan oesters is dat zo’n beetje het leukste wat er is. Zeker als je dan ook nog wordt uitgenodigd voor het oesterfeest der oesterfeesten: de Oesterparade bij toprestaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen (en nee, dat is niet ver weg, zeker niet als je wordt opgehaald door een privéhelikopter).

Wat het Hilton is voor haring, is Inter Scaldes voor de oesters. Inclusief prachtige hotelkamers, waar het geen straf is om te verblijven, want dit tweesterrenrestaurant van Jannis en Claudia Brevet is een waar welzijnsoord voor gastronomen. Mijn suite was zelfs zo imposant (denk bubbelbad, een enorm balkon met uitzicht op de prachtige Engelse tuin en goodies van Bulgari) dat ik even overwoog me ziek te melden en 24 uur op mijn kamer te blijven.

Gelukkig niet gedaan. Want het spektakel wachtte: met een boot voeren we de Oosterschelde op om de eerste oesters te oogsten. Gewapend met een flink aantal flessen champagne slurpten we de ene na de andere oester weg. Verser en lekkerder kan niet. Althans, dat dacht ik. Want eenmaal aan wal wachtten ons zes gangen met oester in de hoofdrol, bereid door Jannis himself. En bij elke gang liet hij zien waar hij zo goed in is: ingetogen en subtiele smaken, briljante wijn-spijscombinaties en presentaties die zo aan de muur van het nieuwe Stedelijk kunnen.

Hoogtepunt was zonder meer het Fabergé-ei met oester, biet en een royale hoeveelheid kaviaar. Ook de Bressekip (gevuld met oester!) hoop ik nooit meer te vergeten. Maar het allermooiste was de afsluiting, een volledig eetbare oester van chocolade met een parel van munt. Je snapt, ik ben meer dan klaar voor het oesterseizoen dat nog tot april loopt. En belangrijker: restaurant Inter Scaldes is klaar voor een derde Michelinster.

Deze column is verschenen in Beau Monde (2012).