Column: Patisserie PolitieColumn Mara

Het moet er een keer uit: ik haat cupcakes. En dat is nogal een understatement. Hoe ik ook mijn best doe, ik kan maar niet begrijpen waarom die dingen zo mateloos populair zijn. Want echt, het is met cupcakes net als met Uggs: ze zijn lomp, log,  lelijk en ze ontberen elke vorm van elegantie. Ja, óók (of misschien wel: vooral) als ze babyblauw zijn en er pareltjes op zitten.

Gek genoeg gaan cupcakes en Uggs ook steeds meer op elkaar lijken: je benen worden er met het seizoen dikker door, ze worden steeds idioter versierd en volgens de laatste trend zelfs metallic gespoten. Helaas is er één groot verschil: de modewereld heeft de modepolitie die de Uggs van de straat houdt, maar de patissier heeft geen patisseriepolitie. Daarom benoem ik mezelf bij deze graag tot hoofdcommissaris.

Kijk, dat je voor een feestje een keer een cakeje versiert met kunstmatig gekleurd glazuur, lila glitter en roze confetti wil ik best door de vingers zien. Tenminste: als je zes wordt. Maar wie zich na die leeftijd nog in het openbaar vertoont met een cupcake mag wat mij betreft gearresteerd worden. Behalve dat de smaak gemaakt lijkt voor een infantiel smakenpalet (mierzoet en klef, echt: waarom zou je het in je mond stoppen?) geven cupcakes serieuze patissiers een slechte naam. De patisserie is net als de mode namelijk een vak waarin het draait om verfijning en vakmanschap, om subtiliteit en balans, om schoonheid en creativiteit. Cupcakes druisen daar met hun logge lijf en prinsessenkroontjes dwars tegenin. En net als dat geen serieuze ontwerper het in zijn hoofd haalt om een paar schoenen te ontwerpen waarin je moddervet lijkt, is ieder zichzelf respecterende patissier wars van cupcakes.

Gelukkig zijn er genoeg nieuwe trends in aantocht. De eclair bijvoorbeeld. Dit klassieke Franse puddingbroodje is hard bezig aan een comeback. En nu zelfs patisserie der patisserieën (Holtkamp in Amsterdam) de eclair weer in het assortiment heeft opgenomen, kan de cupcake net als de Uggs voorgoed achter slot en grendel. En wees gewaarschuwd: vanaf vandaag ga ik de straat op om te controleren. Gewapend met een doos eclairs.

Deze column is gepubliceerd in Beau Monde (2013).