Column: vakantieliefdevakantieliefdeafb

Al jaren loop ik er met een enorme boog omheen: Griekse restaurants. Want laten we eerlijk zijn, niemand zit echt te wachten op verlepte dolma’s, wijn waar je al een kater van krijgt voor je überhaupt een slok hebt genomen en lamskoteletten die zo hard zijn dat je er bijna een hak op kunt breken. Vooral ik niet. Toen ik vorige week naar Kreta vertrok, had ik me dan ook ingesteld op een week met uitsluitend Griekse salades en water. Beetje lichaamsbeweging met een knappe Griek erbij en na deze vakantie zouden mijn bikini’s weer als gegoten zitten. Ik had er niet verder naast kunnen zitten.

Vanaf het moment dat ik aankwam in het Ammos Hotel in Chania (onthoud deze naam, een designhotel aan zee dat sinds vorige week in de Top 10 van mijn favoriete hotels ooit staat) wist ik: dat bikinilijf kan ik shaken. Binnen no time stond mijn tafel vol. Met perfect gegrilde vissen. Frisse witte wijnen. De mooiste broden. Echt goddelijke geitenkazen. Courgettekoekjes met dips van yoghurt en munt. Schalen vol met misschien wel de lekkerste olijven die ik ooit proefde. Huisgemaakte sinaasappeltaarten. En zo ging het de hele week door. Slakken zo perfect bereid dat topkoks er jaloers op zouden worden. Royale pannen met geitenvlees gestoofd met artisjokken en citroen. Pastaschotels die het met gemak winnen van die in Italië.

En behalve dat alles belachelijk lekker was, leek het steeds alsof ik bij de nieuwste zaak van Amsterdam zat te eten; alles wat in de Nederlandse restaurantwereld nu in de mode is, blijkt in Griekenland dus de normaalste zaak van de wereld. Grote schalen op tafel waar je samen van eet, bijvoorbeeld (shared dining noemen horeca-ondernemers dat hier), lokale producten, aandacht voor groenten, slow food… de Grieken hebben het allemaal allang uitgevonden. Waarom die Griekse keuken bij ons dan toch zo’n belabberd imago heeft? Dat komt door kortzichtige culinair journalisten zoals ik, die nooit de moeite namen om zich er in te verdiepen. Dat ga ik vanaf nu goedmaken. Want de Griekse mannen mochten dan behoorlijk tegenvallen, de keuken heeft mijn hart gestolen.

Deze column is gepubliceerd in Beau Monde (2013).