LINDA: INTERVIEW CARO EMERALD. ‘GEMBERTHEE IS NIET ROCK ‘N ROLL’Schermafbeelding 2018-01-12 om 09.49.10 Schermafbeelding 2018-01-12 om 09.49.14

 

 

 

Zangeres Caro Emerald is niet vies van een beetje van rock ’n roll. Ter compensatie eet ze clean.

 

Je toert momenteel door Engeland. Elke dag een English Breakfast?

Ik probeer dat niet te doen, maar we hebben onze eigen cateraar. Dan staat er ‘s ochtends en ‘s middags een enorm buffet voor je neus en krijg je ’s avonds drie gangen. Croissantjes, chocoladekoekjes, lekker brood…Het is één grote verleiding, dus je snapt: als ik op tournee ben hou ik me altijd in, maar kom ik altijd aan.

 

Ga je vaak voor de bijl?

Ik ben best gedisciplineerd, maar als ik eenmaal voor de bijl ga, is het gelijk goed mis. Ik ga van een extra glas wijn naar toch maar een sigaret en vooruit: nóg een glas wijn. En de volgende ochtend gebakken eieren om mijn kater te bestrijden. Dat hoort er ook gewoon bij; zo’n tour heeft toch een beetje een schoolreisjes-gevoel – en bij schoolreisjes horen geen salades.

 

En als je thuis bent?

Dan ga ik altijd enorm clean eten, zit ik in een strak regime. Dat moet echt voor mijn vak. Mijn nummers zijn dansbaar, en dansen en zingen tegelijk, dat lukt echt niet als je niet fit bent.

 

Hoe clean wordt het?

Ik eet thuis veel havermout, groenten, vis en weinig gluten. Maar dat heeft zijn grenzen; ik heb een keer glutenvrije pasta gemaakt, dat was zo smerig, toen ben ik echt afgehaakt. Bovendien heeft een beetje sla husselen weinig met écht koken te maken en juist daar ben ik verzot op. Ik heb ook enorm veel mooie keukenspullen. Dus als we in ons huis in Frankrijk zijn vergeet ik mijn regime liefst zo snel mogelijk. Daar is het altijd één groot kook- en vreetfestijn.

 

Van wie heb je leren koken?

Mijn moeder komt van Aruba en maakt fantastische pom en pindasoep, is dol op sauzen. Ze gaat er prat dat ik als peuter al dressings kon maken. Dat hoort bij mijn familie: alle vrouwen kunnen koken. Mijn keukenkasten puilen ook echt uit. Ik heb alleen al 15 soorten meel. Maar ja, ik wil elk moment van de dag cake kunnen bakken.

 

 

Wat is je grootste zwak?

Qua vreetkicks scoort een patatje oorlog met ui hoog. Of paprikachips van Lay’s, daar kan ik een hele zak van leegeten. Dingen als koffie, roken en alcohol vind ik nóg lekkerder, maar zijn niet goed voor mijn stembanden. Dat vind ik ontzettend oneerlijk. Dan zit ik met een kopje gemberthee in de kleedkamer en denk ik: is dit nou rock ’n roll? Gelukkig heb ik ook gezonde zwaktes: sushi bijvoorbeeld. Dat eet ik anytime, anywhere. En soep, dat eten we vaak -ooral om groenten in te verstoppen voor mijn dochtertje.

 

Hoe zit dat met uit eten gaan?

Vroeger ergerde ik me aan mensen die naar sterrenrestaurants gingen. Nu ben ik zelf zo iemand geworden. Dan denk ik: ik heb hard gewerkt, ik wil iets leuks doen. En iets leuks doen, dat staat voor mij synoniem aan eten. Ik ben zelfs speciaal naar Kopenhagen gevlogen om bij restaurant Noma te gaan eten. Ik kreeg een bord met bladeren van de barbecue voor mijn neus. Dan denk je: oké, bladeren. Maar dan proef je het en ga je stuk van genot. Ik ga in restaurants ook altijd als een toerist foto’s lopen maken van mijn borden. Mijn vriend zit zich dan echt kapot te schamen, maar ik wil het later terug kunnen zien.

 

Al met al best knap dat je zo slank blijft

Laten we het erop houden dat de foto’s bij dit verhaal goed gelukt zijn. En dat ik zweer bij corrigerend ondergoed.