Column: Das parfumDas parfum

De nieuwste liefde van de culinaire wereld: parfums. Een perfecte match, want net als koks moeten parfumeurs niet alleen talloze technieken beheersen en uitblinken in creativiteit, ze moeten ook een zeer ontwikkeld smaak- en reukvermogen hebben. De samenwerking begon ooit met de Spaanse patissier Jordi Roca, die desserts baseert op beroemde geuren als Trésor van Lancôme. Restaurant Tollius in Amersfoort liet vervolgens een parfum op maat maken door het zeer exclusieve Creative Parfums in Parijs. Na een uitgebreide persoonlijkheidstest van chef-kok Peter Gertenbach was het resultaat daar: een onweerstaanbare geur van basilicum, munt, salie en vijgen, die perfect aansluit bij de filosofie van de chef.

En onlangs schoof ik aan bij een uniek diner in het Amsterdamse Conservatorium Hotel: chef-kok Schilo van Coevorden had de wereldberoemde neus Angelo Pregoni laten overkomen om live een parfum te creëren bij zijn elfgangenmenu. In het midden van de eetzaal stond een tafel vol erlenmeyers, buisjes en pipetjes. Pregoni proefde elke gang en vatte de smaken samen in een geur. Na afloop kregen we een servet met die geur mee naar huis. Heel fijn, want nu kan ik de hoogtepunten van het menu (het soepje van zee-egel!) nog steeds ruiken.

Overigens is de liefde van de gastronomie voor parfumeurs volledig wederzijds. Zo ontwikkelt parfumeur Kelly Jones geuren geïnspireerd op wijnen, zoals haar Notes of Sauvignon Blanc en haar Notes of Chardonnay (te bestellen op www.kellyandjones.com, mocht iemand nog een cadeautje voor me zoeken). En mijn lijfgeur? Die is uiteraard gebaseerd op mijn favoriete ingrediënten: mandarijn, limoen en basilicum. Dit parfum van Jo Malone is sinds een paar weken ook in Nederland verkrijgbaar, maar ik haal hem volgende week gewoon weer in Parijs. En laat daar nou net én een nieuw toprestaurant zijn geopend én een tentoonstelling zijn gewijd aan het iconische parfum Chanel No.5. U begrijpt: het heeft zo moeten zijn.

Deze column is gepubliceerd in Beau Monde (2013).