LINDA: INTERVIEW BARRY HAY. ‘IK BEN KONING TUPPERWARE.’ 

BarrHay

Barry Hay heeft drie koelkasten. En nee, die zijn niet alleen maar voor de wijn.

 

Kan eten rock ’n roll zijn?

“En hoe! Het gaat bij rock ’n roll om excessen, om de vrijheid je bepaalde dingen te kunnen veroorloven. Mijn vrouw Sandra en ik ontbijten bijvoorbeeld elke zondag met kaviaar en champagne – al is wodka erbij ook best lekker.”

 

Best decadent.

“Ik koop nep-kaviaar, scheelt dat? 14 euro voor een potje op Schiphol, hartstikke lekker. Ik bedoel: als ik elke week echte kaviaar zou eten, dat zou spilziek zijn en dat ben ik niet. Ik gooi ook nooit iets weg, van het kleinste restje groenten maak ik nog een salade. Echt, ik ben de koning van de Tupperware. We hebben drie koelkasten thuis, van die grote Amerikaanse jongens, die staan helemaal vol.”

 

Met Tupperware?

En met wijn. Ooit kocht ik per fles, tegenwoordig gaat het per doos. Verder heb ik vooral veel sambal. Mijn collectie neemt twee koelkastplanken én een hele deur in beslag. Nog steeds kom ik regelmatig met een nieuw potje thuis – tot grote frustratie van Sandra. Dan is het ‘Godverdomme klootzak, heb je nou nog niet genoeg?’ Haha! Ik ga ook nergens heen zonder een potje sambal. En als ik naar een restaurant ga, stop ik eerst een Spaanse peper in mijn zak. Vraag ik of ze die willen fijnsnijden en mengen met een beetje olijfolie en zout en peper. Ook in een toprestaurant, ja. Anders krijg ik niks weg.”

 

Hoe pittig wordt het?

“Inmiddels heb ik flink wat nodig om een kick te krijgen. Je blijft je grens verleggen he? Ik ben sowieso pas in mijn element als het zweet me uitbreekt. Gewone sambal maak ik nóg pittiger door er een druppeltje mega geconcentreerd peper-extract uit Texas aan toe te voegen. Dat spul is zo heftig, daar kun je iemand mee doden.”

 

Maak je het ook zelf?

“Soms. Koken vind ik sowieso leuk. Dat heb ik van mijn moeder, zij kookte fantastisch, vooral Indisch. Ze gaf me ooit een handgeschreven kookboekje waarin ze alle recepten had opgeschreven die ik het lekkerste vond. En ze nam me toen ik klein was al mee naar restaurants als Saur in Den Haag, om oesters te proeven.”

 

Wat maak je het liefst?

“Kalfstong, daar ben ik echt goed in. Ik eet het ook wel eens in een restaurant, maar de mijne blijft het lekkerste. Het geheim? Ik doe dille bij het kookwater. Een kok noemde me daarom ooit een amateur. Dille mag alleen bij vis, zei hij. Ik heb hem nog net niet op zijn bek geslagen.”

 

Dat klinkt nogal bevlogen.

“Ben ik ook, zeker als het om eten gaat. Mijn bandleden Cesar en George zijn nog erger. Die volgen kookcursussen en ze vliegen naar Denemarken om bij een of andere topkok te eten.”

 

Je zou bijna zeggen: maak een Golden Earing kookboek.

“Ik moet er niet aan denken.”

 

Hoe gaat dat als jullie op tournee zijn?

“Toen we net begonnen aten we vooral friet. Maar toen we meer poen kregen zijn we beter gaan eten. Als we nu door Nederland toeren eten we uitsluitend bij sterrenzaken. Dan kijken we waar in een straal van 10 kilometer de beste zaak zit. Dus dan wordt het De Librije of Toine Hermsen of zo. Ik geniet daar enorm van. Waar ik alleen niet tegen kan is slechte bediening. Als mijn bestelling te lang op zich laat wachten, bel ik gerust het restaurant op. ‘Ja hallo, ik zit aan die tafel bij het raam en ik heb een glas wijn besteld, maar het komt maar niet.’”

 

Je schijnt wat gezonder te leven tegenwoordig.

“Ik heb een tijd gehad dat ik álles bestelde. Dat ik daarna bijna moest kotsen omdat ik zoveel had gegeten. Twee jaar geleden is de knop om gegaan, sindsdien eet ik veel minder. Ik lunch nu met een bloody mary, dat beschouw ik ook als voedsel. En ik let er ook op dat ik niet te veel carbs eet. Dus nee, ongelimiteerd eten doe ik niet meer. Drinken trouwens wel – maar dat is een ander verhaal.”

 

 

Barry Hay (68) is leadzanger van The Golden Earring. Onlangs verscheen zijn biografie HAY, geschreven door Sander Donkers. Privé: Barry woont op Curaçao. Hij is getrouwd met Sandra en heeft twee dochters, Bella en Gina.

 

 

GEHEIM GENOEGEN mini-Bounty’s, die pik ik uit kleedkamers

 

ONTBIJT toast met een glas geitenmelk

 

KROKET OF KAVIAAR kaviaar

 

GOEIE KOK Henk Savelberg

 

SUCCESGERECHT kalfstong

 

ONMISBAAR IN DE KEUKEN bakpannen van Zwilling

 

BESTE KOOKBOEK google

 

LAATSTE AVONDMAAL erwtensoep met een stuk beenmerg ernaast – ik wil ruftend het leven uit

 

 

INTERVIEW MARA GRIMM FOTOGRAFIE VALENTINA VOS